Thuistezien 297 — 07.01.2022

Kunstsnacks
Museumkwartier Den Haag

Ontdek het Museumkwartier met dit culturele uitje

Een gebouw is meer dan alleen baksteen of beton… Gebouwen zijn er in eerste instantie om ons onderdak te geven, warmte en isolatie en een ruimte om te leven. Zo iets simpels als het plaatsen van muren maakt daarnaast op een bepaalde manier ook éxtra ruimte. Ruimte om te werken, ontspannen, je te vermaken, inspiratie op te doen, noem het maar op. Als elke ruimte hetzelfde was en inwisselbaar voor een andere, zouden we niet het huis uitgaan. Zeker de laatste twee jaar heeft laten zien dat het gewoon niet altijd ‘werkt’ om alles in dezelfde ruimte te doen, en dat er iets verandert wanneer we ergens anders heengaan om te werken, sporten, koffie te drinken, van kunst te genieten, lezen, of zelfs te bidden. We zijn vaak op zoek naar het gevoel wat een specifieke ruimte biedt. Waar ligt dat toch aan?

De architectuur van een gebouw heeft veel invloed op hoe we het pand ervaren. Gaat het op in de rest van het straatbeeld of springt het in het oog (zowel positief als negatief)? Vinden we het mooi en waar ligt dat dan aan? Waar wordt of werd het gebouw voor gebruikt en maakt dat een verschil? Als onderdeel van Kunstsnacks nodigt West gezinnen uit voor een prikkelende rondleiding door de voormalige Amerikaanse ambassade ontworpen door de wereldberoemde architect Marcel Breuer. Tot voor kort was het een zwaar beveiligd Bauhaus-gebouw uit 1959 met veel geschiedenis, en tegenwoordig met een speciale invulling met bijzondere exposities. Als hedendaagse kunstinstelling ziet West Den Haag mogelijkheden om het pand met elke tentoonstelling er anders uit te laten zien, en zo krijgt het voortdurend een nieuw jasje en karakter. Hedendaagse kunst is daarbij een goede manier om ook het gebouw ‘hedendaags’ te maken en nieuw leven in te blazen.

Kunstsnacks is een activiteit die samen met andere musea in het Museumkwartier is ontwikkeld. In één middag ga je drie instellingen langs, om kennis te maken met verschillende programma’s en wat het culturele centrum van Den Haag te bieden heeft. Het programma bij West wordt verzorgd door Melissa Cruz.

De eerst volgende edities vinden plaats op 19 en 26 januari en 2 februari 2022. Je krijgt een minivoorstelling in theater Diligentia, leer je een linosnede maken bij Escher in het Paleis en krijg je bij museum West Den Haag een bijzondere rondleiding door een bijzonder gebouw. De tour is geschikt voor ouders en kids van 8 t/m 12 jaar.

Reserveren kan nu via: https://denhaag.com/nl/kunstsnacks

Tekst: Yael Keijzer